Mitä Aarnen talli on?

Tervetuloa sivustoille, joissa kerrotaan mm. Aarnen tallin keskiviikko-ohjelmista ja tapahtumista niissä..'

Tallimestari eli puh.johtaja Reijo Halme reijok.halme@luukku.com
Sihteeri Hannu Mäkilä hmakila.7@gmail.com
Bloginpitäjä Hannu Tiainen hannu.o.tiainen@gmail.com

Virallinen nettiosoite: http://aarnentalli.blogspot.fi
Turun Voimistelijoiden blogiosoite on nyt:








Leppoisaa liikuntaa ja mukavaa yhdessäoloa turkulaisille 60+ ikämiehille.


Tavoitteena ikämiesten fyysisen ja henkisen kunnon kohottaminen



Atallin infosivu

Atallin infosivu
Mikä on Aarnen talli?

tiistai 29. toukokuuta 2018

Voimistelijöiden kevätretki 28.5.18

Voimistelijöiden kevätretki 28.5.2018 tehtiin tosi hellesäässä. Uutiset kertovat, että oli 13. hellepäivä toukokuussa, ennätyksellinen vuosikausiin.
Kolmisenkymmentä Voimistelijaa oli retkellä mukana. Kiinnostuneita oltiin, kun oli ansiokkaat opastajat, niin kirkkoretkellä kuin Olkiluodossakin. 
Kiitokset ryhmän johtajalle, Heikki Karkkeelle.
Kuvatekstit puuttuvat vielä sekä kuvien käsittely..





Tästä se alkaa..





Mainio Rauma-opas haasteli välillä Rauman murttel..





Vanhan Rauman ainutlaatuisuus perustuu sen keskiajalta periytyvään katuverkostoon ja tonttijakoon. Pohjoismaiden muiden puukaupunkien tapaan myös Rauma on historiansa aikana palanut useita kertoja. Viimeisin kaupunkipalo Raumalla oli vuonna 1682, kun muista vanhoista puukaupungeista suurin osa on tuhoutunut vielä 1800-luvulla. Näin Rauman puukeskustan vanha rakennuskanta sekä epäsäännöllinen asemakaava ovat säilyneet, eikä alueelle ole laadittu modernia ruutukaavaa. Sen kadut ovat edelleen pääsääntöisesti samoilla paikoilla, jossa ne ovat kulkeneet jo 1400-1500-luvuilta lähtien. Ainoastaan vuoden 1682 palon jälkeen joitakin katuja oikaistiin ja levennettiin.

Vanha Rauma lisättiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1991 Tunisian Karthagossa järjestetyssä kokouksessa. Se edusti luettelossa Pohjoismaista puutalokaupunkia, samaan aikaan otettiin mukaan myös seitsemän muuta historiallista kaupunkikohdetta eri puolilta maailmaa. Pohjoismaista nimettiin useita eri kohteita yhteisen kulttuuripiirin edustajina ja Suomen osalle tuli muun muassa puukaupunki.
Vanhan Rauman lisäksi nimityksestä kilpaili Vanha Porvoo. Museovirasto päätyi kuitenkin esittämään Raumaa, koska piti sitä maltillisemmin restauroituna sekä vilkkaan liike-elämänsä ansiosta sosiaalisempana ja Keski-Eurooppaan verrattuna omaleimaisempana ympäristönä. Lisäksi Porvoo ei ollut yhtä yhtenäinen, koska osa keskiajalta periytyvästä kaupunkirakenteesta oli hävitetty ruutukaavoituksessa 1800-luvun lopussa. Vanha Rauma puolestaan oli säilynyt kokonaisena 1600- ja 1700-lukujen tulliaidan rajaaman alueen sisäpuolella.

Maailmanperintö-statuksella on erittäin suuri merkitys Rauman matkailun kannalta. Kaupungissa muun muassa vierailee vuosittain suuria määriä ulkomaisia turisteja, jotka pyrkivät kiertämään mahdollisimman monta maailmanperintökohdetta eri puolella maailmaa












Pyhän Ristin kirkko on Vanhassa Raumassa sijaitseva kirkko, joka on valmistunut todennäköisesti vuosien 1515 ja 1520 välissä. Se rakennettiin alun perin Rauman fransiskaanikonventin kirkoksi. Kirkko muistuttaa ulkomuodoltaan muita satakuntalaisia keskiaikaisia kivikirkkoja, mutta sen kaksilaivainen pohjakaava noudattaa saarnaveljestön kirkoille tyypillistä muotoa. Päälaiva jatkuu saman levyisenä kuoriin ja pohjoispuolella on kolmen pilarin erottama kapea sivulaiva. Kirkkoon mahtuu 800 henkilöä.
Kirkon maalaukset ovat 1500-luvulta, ja ne esittävät tiivistetysti koko raamatullisen pelastushistorian. Kirkon torni on rakennettu vuonna 1816 vanhan Pyhän Kolminaisuuden kirkon rauniolta otetuista kivistä. Valkoiseksi kalkittu torni toimi aikoinaan merenkulkijoiden maamerkkinä. Tulipalossa tuhoutunut tornin yläosa rakennettiin uudelleen palamattomista materiaaleista vuonna 1968.
Pyhän Ristin kirkko toimi fransiskaanien kirkkona vuoteen 1538 saakka, jolloin luostari lakkautettiin uskonpuhdistuksen myötä. Pyhän Ristin kirkko pääsi rappeutumaan pahoin, kunnes se otettiin käyttöön luterilaisena kirkkona Pyhän Kolminaisuuden kirkon tuhouduttua tulipalossa vuonna 1640.




Pyhän Ristin kirkkoon tutustumassa...

Erikoista tässä kellossa on neljän kohdalla - neljä viivaa - koska merkintä IV oloisi tarkoittanut muuta..





Vanha rakennus, jossa vielä muutama vuosikymmen sitten oli asuttu..






Paavo ja Pirkko tekivät tässä tuttavuutta...








Tall bo -ravintolassa meitä kestittiin hyvin... Suosittelemme..



Bloginpitäjä Jukkakin pääsi kuvaan..




Olkiluodon ydinvoimalaitos sijaitsee Olkiluodon saarella Eurajoella ja sen omistaa Teollisuuden Voima Oyj (TVO). Laitoksella tuottaa sähköä kaksi ydinvoimalaitosyksikköä, joiden molempien nimellinen nettosähköteho on lähes 900 megawattia. Vuosittainen sähköntuotanto on vajaat 15 TWh. Vuonna 2014 tuotanto oli 14,8 TWh, joka on noin 18 prosenttia Suomessa kulutetusta ja noin 23 prosenttia maassa tuotetusta sähköstä. Kolmas yksikkö on rakenteilla ja tämän EPR-tyyppisen reaktorin arvioidaan valmistuvan käyttöönottokuntoon vuonna 2018. Reaktorin oli alun perin määrä valmistua toukokuussa 2009, josta laitostoimittaja on lykännyt valmistumisajankohtaa useita kertoja. Uuden ydinvoimalaitosyksikön toimittaa Areva NP:n ja Siemens AG:n muodostama konsortio, ensin mainitun toimittaessa reaktorin ja jälkimmäisen vastatessa turbiinilaitoksesta. Vuonna 2010 yhtiö sai luvan rakentaa saarelle vielä neljännen ydinvoimalayksikön. Vuonna 2015 TVO päätti olla hakematta hankkeelle rakennuslupaa.
TVO tuottaa osakkailleen sähköä Mankala-periaatteella eli myy tuottamansa sähkön omakustannushintaan omistusosuuksien suhteessa. Omistajat, jotka ovat pääasiassa metsä- ja sähköyhtiöitä, käyttävät tuotetun sähkön itse tai myyvät sitä eteenpäin.









Tietorikas oppaamme (insinööri muuten koulutukseltaan) hoiti hienosti hommansa...






Sivut