Mitä Aarnen talli on?

Tervetuloa sivustoille, joissa kerrotaan mm. Aarnen tallin keskiviikko-ohjelmista ja tapahtumista niissä..'

Tallimestari eli puh.johtaja Reijo Halme reijok.halme@luukku.com
Sihteeri Hannu Mäkilä hmakila.7@gmail.com
Bloginpitäjä Hannu Tiainen hannu.o.tiainen@gmail.com

Virallinen nettiosoite: http://aarnentalli.blogspot.fi
Turun Voimistelijoiden blogiosoite on nyt:








Leppoisaa liikuntaa ja mukavaa yhdessäoloa turkulaisille 60+ ikämiehille.


Tavoitteena ikämiesten fyysisen ja henkisen kunnon kohottaminen



Atallin infosivu

Atallin infosivu
Mikä on Aarnen talli?

keskiviikko 28. marraskuuta 2012

28.11.2012 paikalla 444 tallilaista

Talvi taitaa tulla - Aarnen talli vaudissaan 28.11.

- Ylitallimestarin avaus - totesi mm. 40-vuotisjuhlista tulleen hyvää palautetta
- Onniteltavia paljon - Eino Nurminen 90 v. ja Tapani Laaksonen 80 v.
- Kummilapsikeräys päättyi - tulos myöhemmin

Etsi oikean palstan "tunnisteista" ,  juhlat , lisää 40-vuotisjuhlien aineistoa:  Kullervo
Hantulan puheenvuoro ja lisäkuvat

Ja nyt kuvia 28.11.12:

 
Onniteltavia paljon
 

 
Eino Nurminen 90 v.
 

 
Tapani Laaksonen 80 v.
 

 
Kaksi uutta jäsentä
 


 
Tallinen entinen sihteeri Risto Vikström poikkesi morjestamaan
 


 
Keppijumpan suosio kasvaa
 



Alakerran kuntosalista ...


Lisää 40-vuotisjuhlan aineistoa




Kullervo Hantulan 40-vuotiskatsaus Aarnen Tallin toimintaan 16.11.2012

AARNEN TALLI – TERVEYTTÄ JA ELÄMÄNILOA LIIKUNNASTA 
Ihminen on luotu liikkumaan, ja liikunnan harjoittamiseen ei ole yläikärajaa. Todellakin, mitä enemmän on ikää, sitä ahkerammin on liikuntaa harjoitettava, jotta hyvinvointi ja hyvä elämänlaatu säilyisivät mahdollisimman pitkään. Keski-ikä on jatkuvasti kohoamassa, ja pian meitä eläkeläisiä on yli miljoona eli noin yksi viidesosa koko kansasta. Koska useimmat meistä ovat tehneet elämäntyönsä ryhmän osana ja koska vietämme vapaa-aikamme läheisten parissa, on luontevaa harrastaa liikuntaa ikätovereiden muodostaman yhteisön jäsenenä. Myös henkisen hyvinvoinnin kannalta on merkitsevää saada kuulua johonkin ryhmään työuran päättymisen jälkeenkin. Tähän Aarnen talli tarjoaa  hyvän mahdollisuuden.
Aarne Haahtela
Me, jotka olemme tulleet Tallin toimintaan mukaan Arvo Majarannan tai Erkki Koskisen johtaessa, emme ole oppineet tuntemaan Tallin perustajaa Aarne Haahtelaa, jonka mukaan Talli on saanut nimensä. Hänen on täytynyt olla dynaaminen, karismaattinen liikunnan harrastaja, joka on temmannut joukkoon samalla tavalla ajattelevia ikäveljiä. Ruissalon maastossa 1960-luvulla juoksua ja kävelyä harrastaneeseen noin kymmenen miehen porukkaan on liittynyt yhä uusia samanhenkisiä veljiä, mutta ulkona sade, tuuli ja kylmyys asettavat omat rajoituksensa. Onnekas sattuma on ollut se, että Aarne Haahtela on ollut paitsi tulisieluinen urheilumies, myös synnynnäinen johtaja sekä organisaattori.
Aarnen Tallin synty
Aivan ratkaiseva seikka Aarnen Tallin kehitykselle on ollut siirtyminen ulkoradoilta Kupittaan urheiluhalliin. Se on tapahtunut syksyllä 1972. Tuota vuotta voidaan pitää Tallin syntyvuotena. Nimen Aarnen Talli on keksinyt Turun Sanomien urheilutoimittaja Reino Linkosaari. Nyt toiminta ei ollut enää sään armoilla, ja jäsenmäärä kasvoi nopeasti, joten ryhmän oli tarpeen jotenkin järjestäytyä.
Aluksi Turun kaupunki ei ryhtynyt perimään maksua hallin käytöstä, koska tallilaiset kuntoilivat yhdessä muiden urheiluhallin käyttäjien kanssa. Tämän ansiosta toimintaa voitiin jatkaa ilman jäsenmaksua. Kun jäsenmäärä ylitti 200, Talli sai urheiluhallin yläkerran yksin käyttöönsä, ja nykyisin kaupunki laskuttaa hallin käytöstä seuroille sovitun tuntiveloituksen, mutta jäsenmaksua ei edelleenkään ole. Talli on halunnut säilyttää alkuaikojen täydellisen riippumattomuuden kaikesta turhasta byrokaratiasta: se ei ole rekisteröitynyt eikä liittynyt keskusjärjestöihin.
Jäsenistö
Tieto mahdollisuudesta harjoittaa liikuntaa miellyttävässä ryhmässä levisi nopeasti, ja jäsenmäärä kasvoi vauhdikkaasti. Kun toiminnan aloittamisesta oli kulunut neljä vuotta, jäseniä oli jo reilusti yli sata. Nyt tallilaisia on yli 650. Urheiluhallin tilat asettavat rajan jäsenmäärän kasvulle. Koska veljesjoukosta ei mielellään olla poissa, on keskiviikkoisin rataa kiertämässä sekä voimistelemassa nelisensataa miestä, ja pukuhuoneiden naulakot ovat melkein viimeistä sijaa myöten täynnä.
Alkuaikoina jäseniksi pyrkiville ei ollut tarpeen asettaa mitään vähimmäisikärajaa, mutta koska toiminta tapahtuu aamupäivällä, oli osallistuminen käytännössä mahdollista vain eläkeläisille. Nyt on ollut pakko asettaa kaksi ehtoa: tulokkaan pitää olla turkulainen ja ikää vähintään 60 vuotta. Joukon yhtenäisyyttä lisää keltamusta liikunta-asu. Uuden jäsenen on helppo sulautua joukkoon, jossa yhteiskunnallisia eroja ei tunneta. Tallin näkyvä symboli on oma, kelta-musta värinen lippu, jonka juhlallinen naulaus ja siunaus tapahtui 25-vuotisjuhlassa 1997. Juhlatilaisuuksissa yhteen kuuluvuuden tunnetta lisää Irma Heikkilän sanoittama ja Mustan Rudofin sävelin laulettava ”Talli-poikien valssi”. Tallin hyviin käytöstapoihin kuuluu, että ristiriitoja herättäviä puheenaiheita ei oteta esille.
Tallin johtaminen
Monisatapäisen miesjoukon saaminen mielekkääseen toimintaan vaatii suunnittelua sekä johtajia. Tallia johtaa ylitallimestari Erkki Koskinen ja hänen apunaan on toimikunta, johon kuuluu viisi miestä. Heidän tehtävänmukaisia nimikkeitään ovat sihteeri, varatallimestari, taloudenhoitaja, kirjuri sekä pukuvastaava. Juoksu-, kävely- ja voimisteluryhmien ohjaajina toimii kolmisenkymmentä Tallin kouluttamaa jäsentä. Talli suoriutuu toiminnan aiheuttamista kuluista, vaikka jäsenmaksua ei ole, vain pieni liittymismaksu peritään. Vähäistä lisätuloa Talli saa esim. Tallin jäsenluetteloiden,  rintamerkkien sekä urheilupukujen myynnistä, joulujuhlien arpajaisista, ”Avoimien ovien” kahvituksesta yms.
Keskiviikko on tärkeä päivä
Talvikaudella viikon kohokohta on keskiviikkoaamu, jolloin urheiluhalli herää eloon, kun tallilaiset täyttävät sen. Ensimmäiset saapuvat heti seitsemän jälkeen. Erityisen merkittävää on se, että mitään kilpailuhenkeä ei tunneta, vaan jokainen voi hakeutua hänen kuntoaan vastaavaan juoksu-, kävely- ja voimisteluryhmään. Tavoitteena on ikääntyneiden miesten fyysisen kunnon säilyttäminen tai hieman kohottaminenkin sekä sosiaalisten kontaktien tuoma henkinen virkistyminen. Monelle yksinäiselle ikäveljelle tallipäivä saattaa olla viikon tärkein tapahtuma, joka tuo vaihtelua arjen harmauteen. Henkinen kuntoutuminen on yhtä tärkeää kuin fyysinenkin.
Tunnustusta harrastuksen kestävyydestä
Aktiivisen jäsenen palkitseminen lujittaa ryhmään kuulumisen tunnetta. On innostava hetki saada ylitallimestarin kädestä taiteilija Viljo Mäkisen suunnittelema ”Kuntoillen terveyttä” – mitali ja upea kunniakirja.  Mitalia on kolme luokkaa: pronssinen, hopeainen ja kultainen. Ensimmäisen kullatun mitalin on saanut Aarne Haahtela. Kullatun mitalin saaminen edellyttää erityisen ansiokasta toimintaa Tallin johtotehtävissä. Huomionosoituksiin ja palkitsemiseen käytetään lisäksi Arvo Majarannan Tallille hankkimaa standaaria. Kolmannen palkitsemisen jälkeen aktiivista jäsentä muistetaan vielä ruusulla.
Aarnen Talli ei ole salaseura
Tärkeä voimavara tallilaisen liikuntaharrastukselle on läheisten sekä yhteiskunnan tuki. Se hankitaan ja ylläpidetään avoimuudella. Joulun alla järjestetään ohjelmallinen joulujuhla, johon kutsutaan vaimo tai ystävä. Keväällä on ”Avoimien ovien” päivä, jolloin kotiväki voi tulla paikalle toteamaan, miten isän tai isoisän kuntoa pidetään yllä. Silloin on viehättävää nähdä pikkulapsia kiertämässä rataa isoisien seurassa. Ehkä siinä syttyy kipinä koko eliniän kestävään liikuntaharrastukseen. Huoli lasten tulevaisuudesta ei tunne rajoja, ja niinpä Aarnen Tallilla on kehitysmaissa kolme kummilasta. Heidän avustamistaan varten kerätään vuosittain pieni, vapaaehtoinen maksu.
Aarnen Tallin hiihtäjät nähdään kevättalvella Ylläksen hiihtoladuilla. Toukokuussa musta-kelta-asuiset tallilaiset osallistuvat Auran rantojen kävelyyn. Lisäksi heitä nähdään osallistujina, ohjaajina, järjestysmiehinä yms. tehtävissä erilaisissa tapahtumissa. Oma orkesteri ja kuoro takaavat sen, että  musiikki ei puutu juhlahetkistä. Yhteistyökumppaneista tärkeimpiä ovat Turun Voimistelijat ry ja Turun kaupungin liikuntapalvelukeskus.
Eteenpäin keskiviikko kerrallaan
Vaikka lihasten fysiologinen surkastuminen alkaa jo noin kolmenkymmenen vuoden iässä, ei ikämiehenkään ole syytä masentua, sillä liikunnalla pystymme hidastamaan tuota luonnon asettamaa kehitystä. Koska me kävelemme vain kahdella jalalla, on tasapainoa yllä pitävien lihasten harjoittaminen meille erityisen tärkeää, jotta kaatuminen ei katkoisi luita. Liikunta tuo iloa elämään, se kohottaa mielialaa ja on paras lääke moneen ongelmaan. Mikä parasta: siihen ei tarvita reseptiä!

Risto Heikkilän pojan ottamia juhlakuvia (järjestelmäkameralla). Kuviin liitetään tekstejä myöhemmin.









 

keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Kuntoharrastus edelleen korkealla tasolla

21.1.2012 oli paikalla 459 talliveljeä

- Ylitallimestari kertoi 40-vuotisjuhlien sujuneen hyvïn.
   Paikalla Hansa-salissa oli 179 henkilöä. Kiitokset kaikille
   mukana olleille ja järjestelyistä vastanneille.

- Esko Korvenperää onniteltiin (75 v.)

- Yksi uusi jäsen hyväksyttiin Talliin: Ilkka Pekanheimo.

- Jumpanvetäjille koulutustilaisuus "putkessa". Kouluttajana
   Patrik Pakkanen. Se oli hänen opinnäytteensä, jota arvostelivat
   Pauliina Vastamäki (Kisakallion urheiluopisto), Päivi  Vastamäki
   (Turun liikuntapalvelukeskus) ja Heli Luukkonen  (Turun
   liikuntapalvelukeskus)

- jumpavetäjiä paikalla yli 20

ja sitten kuvia:

 
Onniteltavana Korvenpää Esko (75 v.)
 

 
 
Tervetuloa talliin Ilkka Pekanheimo!
 



 
Patrik Liikuntapalvelukeskuksesta suorittamassa "opinnäytettään"
näyttämällä Tallin jumpanvetäjille vetomallia
 

 
Jumpanvetäjien uljasta joukkoa
 

 
Kulmakunta -lehti kertoi näin:
 
 
TS kertoi näin:
 
 
 Åbo Underrälser kertoi Tallin 40-vuotisesta historiasta:
 

 
 
 

 
Arvostelutuomarit vas.: Pauliina ja Päivi Vastamäki ja Heli Luukkonden
 


 
Personal trainerkö tässä mukana
 


lauantai 17. marraskuuta 2012

Tallin 40-vuotisjuhla Hansa-salissa 16.11.2012


Aarnen Tallin juhlia 40-vuotisjuhlia vietettiin Aarnen päivänä 16.11.2012

-          Juhlapaikkana oli perinteinen Hansa-sali, jonne oli kokoontunut runsaat 150 tallilaista ystävineen

-          Juhlan tervetuliaissanat lausui ylitallimestari Erkki Koskinen

-          Illan juoheana ohjelmamestarina toimi Esko Aaltonen

-          Musiikista vastasi tallin oma orkesteri Aulis Kotaviidan johdolla. Toisena laulusolistina toimi Reijo Ahola esittäen myös oman sävellyksensä

-        Onnittelijoina olivat: Turku-seura, kaupungin liikuntapalvelukeskus, Turun Voimistelijat

-         Illan antoisista esitelmistä vastasivat Kullervo Hantula katsauksessa Tallin toiminnasta ja liikuntatohtori Olli Heinonen, joka juhlapuheessaan kertoi liikunnan merkityksestä ikäihmiselle sekä Aarnen tallin ”salaisesta hengestä”

-          Ansioituneille tallilaisille jaettiin huomionosoituksia

-      Veli Aulis lauloi ensiesityksenä uuden riimityksen Talliin kutsun, jonka sanat on     laatinut talliveli Reino Friman (sävel Kun ahon laitaa....). Sanat ohessa

-         P öydän antimet olivat jälleen mahtavat

-          Ilta oli kaiken kaikkiaan onnistunut ja esitykset ja puheet tosi antoisia

-      Ja lopuksi tanssattiin

Kiitokset tästä kaikille järjestelyistä ja esityksistä vastaaville!
t. Bloginpitäjä

Tekstiä myöhemmin lisää...

ja nyt kuvia.....




Aarnen tallin syntyjä syviä katsasti hauskasti Kullervo Hantula

Veljesseuran Turun Voimistelijain tervehdyksen toi Keijo Haukioja (vas.)

Kaupungin Liikuntapalvelukeskuksen tervehdyksen esitti Päivi Vastamäki



Olli Heinonen peilasi tallin toimintaa lääkärin näkökulmasta

Tallin veteraaneja vas. Antti Heikkilä, Toivo Kiilunen ja Keimo Lysi muistettiin



Juhlassa jaettiin Varsinais-Suomen liikunta ja urheilun ansiomerkkejä:
vas. Antti Heikkilä (hopea), Toivo Kiilunen (hopea), Keimo Lysi (hopea) ja Tapani Laaksonen (kulta)


















Sivut